L’ Esplai Itaca és una entitat de Teià, un poble situat al baix Maresme, dins la província de Barcelona.

Agrupat dins l’Associació Infantil i Juvenil Esplai Itaca de Teià, l’esplai pertany al MCECC (Moviment de Centres d’Esplais Cristians Catalans) organitzat pels diferents Bisbats i que es resguarda sota la CCCCCE (Coordinació Catalana de Colònies, Casals i Clubs d’Esplai).

Nosaltres pertanyem al Bisbat de Barcelona, ens trobem sota l’aixupluc del MCEC (Moviment de Centres d’Esplais Cristians) que és un dels grans blocs que formen la Fundació Pere Tarrés. Format per diferents zones el MCEC coordina tots els esplais del territori que abarca el Bisbat de Barcelona.

L’Esplai Itaca pertany a la Zona 15 (corresponent a la comarca del Maresme), una de les zones més fortes i actives del moment amb aproximadament 150 monitors repartits en els 7 centres d’esplai que estan en funcionament.

El nostre esplai, en aquests moments, el formen 121 nens i 24 monitors en actiu. Els monitors tenim entre 18 i 25 anys, i tots aquests infants que ens acompanyen tenen entre 7 i 17 anys i estan dividits per edat de la següent manera:

  • XINXALAINES: de 6 a 9 anys
  • XALOCS: de 9 a 11 anys
  • FALCONS: de 11 a 13 anys
  • CRACS: de 13 a 15 anys
  • JOVES: de 15 a 17 anys
  • PRE-MONITORS: de 17 a 18 anys
El nostre objectiu, com a entitat, és educar infants, adolescents i joves durant el temps de lleure, transmetent valors a partir de gincames, colònies, tallers i excursions entre d’altres; sempre disposats a compartir bones estones i tenint clar que l’educació, la diversió i les ganes d’aprendre i créixer són els grans pilars que fan rodar aquest esplai des de fa ja més de 25 anys.
Per fer-ho ens trobem cada dissabte a la tarda als nostres locals, seguint l’horari de trobada que és les 17h l’arribada i a les 19:30h tancament d’activitat; aquesta activitat sol fer-se seguint els grups d’edat, però no sempre, ja que creiem que és bo, tant per grans com per petits, fer activitats conjuntes. Val a dir que aquest horari queda modificat algunes vegades, entre elles per la celebració de la missa jove dues vegades al trimestre.